2018. május 16., szerda

Beton hatású dekoráció krémes akrillal

Biztos sokszor voltatok már úgy, hogy hiányzik egy kép a falról, de amit oda terveztél mégsem tetszik, vagy nem olyan az összhatás. Most egy könnyen elkészíthető dekorációt mutatunk, amihez egy feszített vászonra, kidobástól megmentett karton darabra, krémes akrilfestékre és a lágy modellező pasztára, valamint kevés antikoló festékre van szükség. Elkészítése egyáltalán nem bonyolult és máris ízlésünknek megfelelően díszíthetjük fel otthonunkat saját alkotásunkkal.



Szükséges anyagok és eszközök:

- Feszített vászon (24x24 cm)
- Könnyű modellező paszta
- Metál stencilező paszta (ezüst)
- 3D sablon
- Expressz ragasztó
- 3D dekortoll (ezüst)
- Krémes matt akrilfesték (szürke és ólomszürke)
- Antikoló festék (fehér. fekete, sötétbarna)
- Festőkés, lapos ecset, sörte ecset
- Olló, karton, hurkapálcika, szivacs


Vágjunk ki egy ovális keretet egy vastagabb kartondobozból. Ez lehet bármilyen, kidobásra ítélt karton, csak arra ügyeljünk, hogy tiszta legyen. Én sablont is szoktam készíteni, hogy biztosan szimmetrikus formát kapjak, ha már élesben dolgozom a kartonon.


Ha kivágtuk a kartonból az ovális formát, kenjük át picit vastagabb rétegben a könnyű modellező pasztával. Amennyire lehetséges egyenletesen vigyük fel a pasztát.


Most ne várjuk meg a paszta száradását, hanem rögtön, még nedves állapotában rajzoljunk bele inda mintákat egy hurkapálcika segítségével. Haladjunk szépen körbe, az egész felületen rajzoljuk meg a mintát. Ha teljesen körbeértünk, tegyük félre száradni.


Amíg a modellező paszta szárad, készítsük el a feszített vásznon a 3D mintát. Válasszunk ki egy olyan 3D mintát, ami belefér az előzőekben kivágott ovális formánkba. Én ezt a virágszerű alakzatot választottam, de természetesen más motívum is tökéletesen megfelel, csak arra kell odafigyelni, hogy a mérete megfelelő legyen. Mérjük ki a feszített vászon közepét, helyezzük fel a sablont és rögzítsük maszkoló szalaggal. Töltsük ki a mintát festőkés segítségével az ezüst színű stencilező pasztával. Itt is lehet más pasztát használni, mint a sűrű gélpaszta vagy a gesso, de arra figyeljünk, hogy rugalmas pasztát válasszunk, mert a vászon nem annyira merev. Ha készen vagyunk, óvatosan emeljük le a sablont, a mintát hagyjuk megszáradni.


Ha megszáradt a 3D minta és az ovális formán a modellező paszta, mérjük ki pontosan hová fog kerülni a keretként funkcionáló formánk. Jelöljük meg ceruzával, majd rögzítsük expressz ragasztóval. Mielőtt tovább dolgoznánk a képünkön, hagyjuk a  ragasztót száradni.


Most, hogy a minden elem a helyére került, díszítsük tovább a dekorációnkat. Hogy tompítsam a karton és a modellező paszta vastagságát, 3D dekortollal alakítottam ki pici mintasort.


Várjuk meg a dekortoll száradását, majd fessük át a teljes felületet a krémes akril szürke és ólomszüke színeivel. Vegyítsük ezt a két színt foltosan, sávosan. Most nem kell törekednünk az egyenletes színhatásra.


A festék száradása után folytassuk a keret belsejének árnyalásával. Ahhoz, hogy szép átmenetet alakítsunk ki, a fehér antikoló festékkel fessünk úgy, hogy az ecsetünk egyik felét festékbe, míg a másik felét vízbe mártjuk.


Az ovális részt fessük át a fekete antikoló festékkel, majd azonnal töröljük is vissza. Ha így járunk el, akkor az általunk kialakított mintába szépen beleül a festék. Ha nem sikerül annyira letörölni amennyire szeretnénk, használjuk hozzá az antikoló festék eltávolító folyadékot.


Azért, hogy kicsit még izgalmasabb színvilágot kapjunk eredményként, a sötétbarna antikoló festékkel, száraz ecsetes technikával, minimális festéket használva, fessünk bele kis foltokat, a képünk közepét kikerülve.


Végül nedvesítsünk be egy szivacsot, majd kevés fehér antikoló festéket dolgozzuk el benne és az egész felületet pamacsoljuk át vele. Ettől a mozdulatsortól kicsit betonra emlékeztető hatást kapunk.


Ugye nem bonyolult és igazán egyszerűen elkészíthető így egy dekor kép. Természetesen más színösszeállítással is elkészíthető, ki-ki válasszon a saját színvilágához megfelelő színeket, a hatás biztosan szép lesz!



Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...