2018. március 24., szombat

Népies húsvéti tojások

Lassan itt van a tavaszt köszöntő húsvét, amelyre sokunk készül már hetek óta. Ám most egy olyan megoldást mutatunk nektek, amellyel az ünnep előtti utolsó pillanatokban, pár perc alatt szép, népies hímes tojásokat készíthetünk.
A hagyományos megjelenésű piros tojások helyett, ezúttal a zöld színt választottuk alapnak, ezzel sürgetve a tavasz közeledtét. Lássuk hogyan készültek a népies minták, amelyek nem írókázott, és nem is karcolt technikával készültek.






Szükséges anyagok és kellékek:


- Pentart lazúrgélek (olíva vagy fenyő zöld)
- Színtelen viaszpaszta
Posca festéktoll (fehér)
- Szivacsecset
- Főtt tojások

Ha nem igazi tojást választunk:

- Polisztirol tojások
- Pentart natúr fatojások
- Alapozó paszta - lágy
- Csiszolóvászon



Először vessünk néhány pillantást a magyar hímes tojások gazdag motívumkincsére. A mintázatok növényeket, állatokat és a keresztény valláshoz kapcsolódó, stilizált jeleket formáznak.
Ezekből bátran választhatunk, hiszen egyszerű vonalakból állnak és bárki meg tudja őket rajzolni, még akkor is, ha nem túl nagy a kézügyessége. További minták az interneten bárki számára elérhetőek.



Az egyszerű és gyors munkát a tojások megfőzésével kezdjük. A kihűlt és száraz főtt tojásokat ezután egy szivacsecset segítségével fessük be a kiválasztott színű lazúrgéllel. Ha polisztirol tojást választunk, akkor egy smirglivel tüntessük el az öntésnyomokat és alapozzuk le az Alapozó pasztával. Ha natúr fatojást választunk, akkor egyből festhetjük őket a lazúrokkal.
Ezután a Festéktollal (fehér) rajzoljuk fel a mintákat. Nem baj, ha szabálytalan lesz a kiválasztott motívum (készíthetünk egy papíron vázlatokat).
Ha gyerekekkel közösen díszítjük a tojásokat, garantáltan élvezni fogják a dekorálást.



Miután megszáradtak a festéktollal rajzolt minták a tojásokat kifényesíthetjük, ha nem elég fényesek, egy kis Színtelen viaszpasztával. Ha nincs otthon viaszpasztánk, akkor használhatunk olívaolajat vagy sertészsírt is, ahogy az eredeti hímes tojásoknál alkalmazták anno. Természetesen az olajos és zsíros megoldást inkább az igazi főtt tojásoknál célszerűbb alkalmazni. A polisztirol és fatojásoknál jobb a viaszpaszta.



Ennyi volt az egész, ugye nem is olyan nehéz? Reméljük kedvet kaptatok ehhez a gyors és egyszerű technikához, és kipróbáljátok ti is otthon. Akár egy közös családi alkotásnak is kitűnő program a hímes „tojásrajzolás” egy szombat délutánon.
Alkossatok szépeket és Dekor csoportunkban mutassátok meg nekünk is!



Ötlet, kivitelezés és fotó: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...