2018. március 17., szombat

Ékszerek levegőn száradó gyurmából

Nekünk nőknek sokféle hóbortunk és gyűjtőszenvedélyünk van. Cipők, táskák, ékszerek... Arra gondoltam, hogy ezúttal az ékszerekre mutatok egy-két könnyen elkészíthető példát, minimális anyagfelhasználással, és időráfordítással.




Szükséges anyagok és eszközök:

Előre leszögezném, hogy többféle levegőn száradó gyurma létezik, mielőtt egy komplett ékszerszettet készítünk, érdemes kísérletezni egy picit. Én a következőképpen használom/tárolom (az ötlet nem az enyém, de már jó ideje így használom és bevált): A gyurmát feltépkedem diónyi darabokra, és egy jól zárható műanyag dobozba teszem. Mielőtt lezárnám, tiszta vízzel lepermetezem. Így teszem el, legalább egy éjszakára. Ezzel a technikával a gyurma lágyabb lesz, könnyen kezelhető, és kevésbé hajlamos a száradás közbeni repedezésre. Dolgozzunk szilikon alátéten, vagy dekorgumin, mert ezekről a felületekről könnyebb felszedni a gyurmát.

Térjünk vissza az ékszereinkhez.
Első lépésként vegyünk ki egy darab gyurmát és nedves kézzel alaposan gyúrjuk át. Ha ez megvan nyújtsuk ki egyenletes vastagságúra. Nem kell speciális szerszám, én egy ragasztóspray-s flakont használtam erre a célra.


Ha megvagyunk, vágjunk belőle két darab téglalap formát. Ehhez használhatunk speciális gyurmakést, de egy nagyobb szikéből is kiszedhetjük a pengét (mindkettő tökéletes).


Készítsünk rájuk lyukat formázó szerszámmal (vagy bármilyen más hegyes eszközzel pl. fogpiszkálóval).


A maradék gyurmából vágjunk ki házikó formát. A gyurma oldalait nedves kézzel simítsuk el, így eltűnnek az egyenetlenségek.


Az egyik alapunk felületét nedvesítsük meg, majd helyezzük rá a házikót. Óvatosan nyomjuk rá picit mozgatva a kivágott formát. Nem kell külön ragasztó, a víz és az enyhe mozgatás betölti majd ezt a szerepet.


Formázzuk meg a házikót tetszésünk szerint.


Az ablakokhoz és az ajtókhoz egy gömb fejű szerszámot használtam, de jó lehet egy vastagabb (már nem fogó) golyóstoll is.


Formázzunk három golyót a gyurmából, majd tegyük fel a megnedvesített felületre, és szintén ezzel a szerszámmal óvatosan nyomkodjuk meg. Érdekes textúrát hozhatunk így létre, amely a ház alapjául szolgál majd.



Most jöhet egy napkoron (vagy telihold, ki mit lát bele).


Karcoljunk bele néhány madarat (vagy denevért...).


Ezzel a medállal majdnem készen is vagyunk, egyelőre tegyük félre száradni. Vegyük elő a másik alapot (ha van kedvünk, akkor akár karcolhatunk is bele, később mutatok példát). A maradékból formázzunk szívet, és helyezzük fel a megnedvesített alapra. Kicsit szurkáljuk meg itt-ott, csak az érdekesebb textúra kedvéért, majd mehet ez is száradni.


A levegőn száradó gyurmák nagy része száradás közben kivilágosodik (innen is lehet tudni, hogy a gyurma megszáradt). Az a javaslatom, hogy a levegőn száradó gyurmákat hagyjuk természetes módon (szobahőmérsékletlen) megszáradni. A siettetés (pl. radiátoron) némely gyurmánál repedezettséget okozhat. Sáradás után, ha maradt még egyenetlenség, akkor csiszolópapírral nyugodtan csiszoljuk meg.


Ha megszáradtak a medáljaink, fessük le őket sima fehér matt akrilfestékkel (a cikk készítse során előre dolgoztam, ezért más picit a továbbiakban a medálok díszítése).


Az akril száradása után a szívet kenjük le füstfólia ragasztóval.


Miután a ragasztó száradt, óvatosan helyezzük a füstfóliát (vagy füstfólia pelyhet) a szívre és egy puha ecsettel simítsuk rá. A füstfólia használatáról találtok videót a YouTube csatornánkon.


A felesleget szintén egy ecset segítségével leseperhetjük.


Most már nincs más hátra, mint az umbra színű Antikoló pasztával antikolni a medálokat. Egy vékonyabb ecsettel vigyük fel a felületre, alaposan beledolgozva a pasztát a mélyedésekbe. Tartsuk azonban szem előtt, hogy az ecsetből utána csak terpentines oldószerrel lehet kimosni!





Az antikoló paszta gyönyörűen kiemeli az összes apró mélyedést és karcot. Tulajdonképpen készen is vagyunk.

Ha azt szeretnénk, hogy igazi kerámia hatása legyen, akkor lekenhetjük a felületét fényes oldószeres lakkal.


A szíves medálnál pedig a szívet célszerű lekenni, megvédve ezzel a füstfóliát, az esetleges oxidálódástól. Fontos! Az oldószeres lakkot az ecsetből csak alkoholos oldószerrel lehet kimosni!


Ha igazán könnyű ékszereket szeretnénk, akkor a házacskás medált kivitelezhetjük akár a Stamperia (szintén levegőn száradó) könnyített gyurmájából is. Itt sincs szükség ragasztóra, némi vizet használva könnyedén "összetapaszthatjuk" a rétegeket.


Ötlet, fotó és kivitelezés: Sztarenki Szilvia (beedeescrap)

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...