2017. december 17., vasárnap

Panírozott karácsonyfadíszek Pouring Mediummal

A Pouring Medium (akrilfesték hígító) nem csak márványozott minták képzésére alkalmas. Most egy olyan rendhagyó alkalmazását mutatjuk meg nektek, amellyel érdekes és szép, csillogó felületeket készíthetünk. A polisztirol karácsonyfadíszek „panírozását” ásványporokkal és némi csillámporral fűszereztük, hogy deres, zúzmarás hatást keltsenek. Az akrilfesték hígítóba bármilyen akrilfestéket tehetünk, így folyékonnyá válik és könnyebben bevonhatjuk vele az adott felületet. Az elegybe mártott polisztirolformák receptjét a bejegyzésben mutatjuk meg. Lássuk, hogyan készülnek a „panírozott” karácsonyfadíszeknek!



Szükséges anyagok és eszközök:

-          Akrilfesték hígító (Pouring medium) 
-          Ásványporok (Mineral powder), mangán-gránit (finom), vörös-gránit (közepes), albit (finom), kvarc (finom) 
-          Delicate metál akrilfesték (zöldezüst vagy kékezüst, lilaezüst és óarany) -          Média ragasztó/matt (Media glue/matte)
-          Polisztirol karácsonyfadíszek 
-          Színes csillámpor szett 
-          Ezüstszínű zsinór, drót vagy hurkapálcika, műanyag tálkák és poharak, nyelvlapoc
-          Olló, szita, hajszárító


Az akrilfesték hígítóból öntsünk egy műanyag pohárba 1dl-t, majd 3 evőkanálnyi Delicate metál akrilfestéket keverjünk hozzá. Készítsük elő a „panírozó” edényt, amelybe öntsük bele az ásványporokat tartalmazó tégely tartalmának a felét. Ha nem keverünk az ásványporba másik színű ásványport, akkor az egészet öntsük a panírozóba. Az ásványporhoz keverhetünk egy kevés csillámport is, hogy jobban csillogjanak majd a bundázott díszek. Azonban az ásványporok is kellőképpen csillogóak, ezt az összetevőt akár ki is hagyhatjuk.


Ha megvagyunk az előkészületekkel, akkor a polisztirol díszekbe szúrjunk drótot vagy kihegyezett hurkapálcikát. Így könnyen belemárthatjuk a formákat az akrilfesték hígítós festékbe. Az elegy fedje be az egész díszt, majd csepegtessük le, hagyjuk, hogy a fölösleges festék visszafolyjék az edénybe.


Ha többféle színű díszeket szeretnénk, mint ahogy mi is kevertünk egy másik tónust, akkor a teendők ugyanazok, mint az eddig leírtakban. Ennél a színnél az óarany és lilaezüst Delicate metál akrilfestékeket elegyítettük fele-fele arányban. A panír pedig  alibit és vörös-gránit ásványporok fele-fele arányban, némi csillámporral (piros, arany és lila).


Jöhet a panírozás! A festékbe mártott és lecsepegtetett díszeket, tartsuk az ásványporos edény fölé és szórjuk rá az őrleményt. Jó bőven vonjuk be a festékréteget a porral és a maradékot szórjuk vissza az edénybe. Egy hajszárítóval meggyorsíthatjuk a felületi száradást, de a paníros rétegnek egy éjszaka kell a teljes száradáshoz. Érdemes úgy dolgozni, hogy egyszerre csak egyféle színnel foglalkozzunk, és ha befejeztük a munkát csak azután térünk rá a másikra. Az ásványporos edénybe belecsepegett festéket, egy szitával kirostálhatjuk az őrleményből. Így nem megy veszendőbe semmi és visszatehetjük a tégelyébe az ásványport. A maradék akrilfesték hígítós metál akrilfestéket is eltehetjük egy zárható tetejű üvegbe, és később felhasználhatjuk.


A teljes száradás után, a díszeket simogassuk át kézzel, hogy a nem rögzült ásványszemcsék lejöjjenek a formákról. Végül média ragasztóval rögzítsük a díszek felfüggesztéséhez szükséges zsinórt (a hurkapálcák és drót ejtette mélyedésekbe). Ragasszuk fel a fémdíszeket is és hagyjuk megszáradni a ragasztásokat. Hajszárítóval gyorsíthatjuk a folyamatot.


Reméljük kedvet kaptatok egy kis panírozáshoz, amit gyerekekkel közösen is elvégezhettek. Biztosan tetszeni fog nekik is ez a karácsonyi előjáték. Szívesen vesszük, ha megmutatjátok nekünk a ti alkotásaitokat és bundás díszeiteket is, a Pentart dekor csoportunkban. Jó munkát és kellemes ünnepre hangolódást kívánunk nektek!


Ötlet, fotó és kivitelezés: http://lakbear.blog.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...