2017. december 22., péntek

Különleges karácsonyfadísz tükör permetfestékkel



Karácsony előtt nem lehet leállni a díszítésben, sőt ha már minden kész van akkor jönnek a pót ajándékok és a különleges kiegészítők. Sokan imádjuk a tükör permetfestéket és szívesen próbálgatjuk, hogy mit lehet még kihozni ebből az effektből. Most egy nem szokványos eljárást mutatunk: a tárgyon kívül és belül is dolgoztunk a tükör permetfestékkel. A cél most nem az volt, hogy 100%-os tükrös felületet hozzunk létre, hanem az akril díszünk falvastagságát optikailag növeljük. E mellett alkalmaztunk díszítésként 3D-s elemeket és  a fűzhető gyöngyöket kipróbáltuk egy ismeretlen formációban.







Szükséges anyagok és eszközök:

Ha átlátszó műanyag cseppet vásárolunk, melynek az anyaga akril akkor fontos, hogy karc mentes legyen. A díszünket szétválasztottuk és az elválasztó lapot eltettük, itt nem lesz rá szükség. Belül zsírtalanítottuk és a fél cseppeket kicsit befújtuk a tükör permetfestékkel. Ügyeljünk rá, hogy kétféle permetet lehet vásárolni, üvegre és műanyagra valót. Természetesen most a műanyagra való permettel dolgoztunk.  


Nem hagytuk megszáradni, hanem azonnal összegyűrt papírtörlő kendővel tamponáló mozdulatokkal a száradó festéket több helyen visszaszedtük. Gyorsan dolgoztunk, mert a festék nagyon hamar szárad és tükrösödik.  


A másik felénél is elvégeztük a fent leírtakat.  


Száradás után védőlakkal mind a két fél belső felét lepermeteztük. Ha a lakk megfolyna, ecsettel lehet korrigálni.
A laknak száradnia kell, ezt a száradási időt kihasználtuk, hogy a szilikon formába belenyomtuk  a levegőre száradó gyurmát.  


Óvatosan kiemeltük belőle és mozaik ragasztóval a cseppre erősítettük. Ezután jött a a dísz másik fele. 


Fekete akrilfestékkel a csepp teljes belső felületét bevontuk. Mi szivacsecsetet használtunk itt.  


A levegőre száradó gyurmát átfestettük fekete akrillal. Rászárítottunk hajszárítóval kívül -belül. 

Átfújtuk mind a két külső felületet a tükör permetfestékkel. Ecettel megspricceltük és összegyűrt papírtörlő kendővel tamponáló mozdulatokkal a festéket több helyen visszaszedtük. Fontos, hogy az a flakon amibe az ecetet beletettük kicsi cseppeket szórjon. 


A természetes száradást felhasználva elővettük a mozaik ragasztót és egy pici fekete akrilt. A szivacsecsetet belemártottuk a fekete festékbe, majd papírtörlővel majdnem mind kitöröltük a festéket belőle. Nagyon kevés festék, szinte semmi nem maradt a szivacsunkon. Ez nekünk pont elég ahhoz, hogy a levegőn száradó gyurma formánkat nagyon picit átsimogassuk. Nem tamponáljuk! A száraz ecset technikát, most szivacsecsettel készítettük el. Így kiemeltük az éleket és nagyobb mélységeket hoztunk létre. 


A két fél cseppből ragasztó segítségével egy teljeset készítettünk. 


A külső felületet levédtük lakkal. 


Előkészítettük a következő munkamenet anyagait és szerszámait. Maszkoló szalaggal körberagasztottuk a cseppet, ahol a két darab találkozott. A két szalag között 2-3 mm maradt. Nem kell mérnőki precizitás! 


Bekentük a kihagyott részt a sűrű gélpasztával (Heavy Body Gel).  


A gyöngyöt öntsük ki egy tányérba.  


Forgassuk bele a csepp sűrű gélpasztával átkent részét a gyöngyökbe.  


Ezüst csillámporral megszórtuk a gyöngyöket. 


Óvatosan mindkét oldalról lehúztuk a maszkoló szalagot.  


Félre tettük megszáradni. A 3D-s mintánkat több helyen picit belakkoztuk és ezüst csillámmal meghintettük.  


Száradás után készen vagyunk. Már csak a helyét kell megtalálni! 


Ötlet, fotó és kivitelezés: Pagi Decoplage

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...