2017. október 12., csütörtök

Opálosan színes díszüveg

Üveget sokszor és sokféleképpen színeztünk már, de most opálosan áttetsző hatást alakítottunk ki az üveg felületén, mégpedig az új transzparens színező diszperzió és a matt sűrű gélpaszta segítségével. Színezzünk bátran, ez a színező diszperzió könnyen lehetővé teszi minden transzparens, azaz színtelen, vízbázisú anyag színezését. Üvegek színezésére fel!



Szükséges anyagok és eszközök:

- Díszüveg (350 ml Kvadro, dugóval)
- Fém díszítőelemek
- Szilikon öntőforma
- Sűrű gélpaszta, matt (Heavy Body Gel)
- Delicate metál akrilfesték (ezüst)
- Transzparens színező diszperzió (zöld)
- Antikoló paszta (umbra)
- Expressz ragasztó
- Matt lakk (vízbázisú)
- Lapos ecset, szivacs ecset, sörte ecset
- Festőkés
- Szivacsdarab (durva)



Mivel a legtöbb száradási időt a szilikon mintába töltött Heavy Body gél (sűrű gélpaszta, matt) veszi igénybe, ezért kezdjük a csipke kialakításával. Töltsük a matt gélpasztát a szilikon formába, majd festőkés segítségével húzzuk le a felesleget. Így lesz szép kontúros a mintánk. Tegyük félre száradni, ami hőmérséklettől függően egy-két óra, de párásabb, hidegebb helyen még több is lehet. Száradást követően opálosan fehér színe lesz.



Amíg szárad a csipkemintánk, van időnk az üvegünket színezni. Alaposan zsírtalanítsuk le az üveg felületét, vagy mosogassuk el, de alkohollal is áttörölhetjük. Ha a zsírtalanítással elkészültünk, jöhet az izgalmas rész. Egy durvább súroló szivacs segítségével, alakítsunk ki a delicate metál akrilfesték ezüst színével foltokat, majdnem pöttyöket az üvegünk oldalaira. Alulról felfelé haladva egyre kevesebb festék felvitelével. Azért célszerű durva szivacsot használni ennél a technikánál, mert nem homogén felületet szeretnénk elérni, hanem olyat, mintha tényleg csak pöttyök lennének.


Miután megszáradt a delicate festékünk, folytassuk az üvegünk színezését. Egy tálra tegyünk ki a matt, sűrű gélpasztából nagyjából olyan mennyiséget, ami elegendő az üvegünk felületére. A transzparens színező diszperzióból cseppentsünk egy-két cseppet és alaposan keverjük össze a gélpasztával. Mivel a diszperzió nagyon intenzív színű, így mindig csak cseppenként adagoljuk, amíg el nem érjük a kívánt színt. Természetesen lehet más színt is választani, kinek melyik tetszik jobban. Hét szín áll rendelkezésünkre és minden vizes bázisú, átlátszó rendszerek színezésére alkalmasak, akár matt vagy fényes anyagoknál is használhatjuk.


Ha alaposan elkevertük a színező diszperziót a gélpasztával, töltsük fel vele a szivacsecsetünket és határozott, ütögető mozdulatokkal fessük körbe az üveg teljes felületét. Törekedjünk arra, hogy egyenletesen vigyük fel a színezett gélpasztát. Dolgozzunk nagyobb méretű szivacsecsettel, így szép homogén hatást érünk el.


Ha megszáradt a csipkemintánk, óvatosan emeljük ki a szilikonformából és már festhetjük is. Kisebb szivacsecset segítségével, alaposan fessük át a delicate festék ezüst színével.


Szintén a delicate festék ezüst színével fessük le a fém díszítő elemeket és a parafa dugót is.


Azért, hogy a csipkemintánk szépen harmonizáljon az üveg felületével, picit öregítsük meg. A festék száradása után, az umbra antikoló pasztával, foltokban kenjük át mind a csipkét, mind a fém díszítőelemeket és a dugót is.


Ha megszáradt a pasztánk, szép opálosan áttetsző színes üveg felületet kapunk, ami sejtelmesen átengedi az előzőleg felvitt delicate ezüst festék csillogását. De mi most itt még nem állunk meg, mert azt szeretnénk elérni, hogy ez az üveg egy kicsit öregecskének nézzen ki. Az umbra antikoló pasztával öregítsük meg az üvegünk alját és a peremeit sörte ecset segítségével. Vegyünk fel az umbra pasztából egy kis mennyiséget az ecsetünkre és az üveg aljáról indulva felfelé árnyaljuk be. Az üvegünk éleit, a nyakát és a száját is öregítsük ugyanígy.


Alakítsuk a csipke mintát olyan szélességűre, ami felragasztva jól fog mutatni az üveg alsó részén. Az üvegünkre rögzítsük az expressz ragasztóval a csipkemintát, az üveg közepére a fém díszítőelemet (ennek közepére ragaszthatunk még egy gyöngyöt is), az üveg nyakára a maradék csipkedarabkát, majd a parafa dugóra a fém fogantyút.


Utolsó lépésként matt lakkal kenjük át a teljes felületet és külön a dugót is. Így sokáig szép marad és bármikor letörölhető egy nedves ronggyal.


Színes, opálosan áttetsző, elegáns és még kicsit öreg is.




Ötlet, fotó és kivitelezés: Czippel Judit - Czippel Art

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...