2017. július 29., szombat

Patinás házikó a kulcsoknak

Egy előző cikkben az új Expand (felfúvódó) paszta és a Patina hatás festék szett segítségével készítettem egy patinás dobozkát. Mivel a patina nagy szerelem, ezért most nem is egy, hanem újabb két technikát is mutatok, amivel "patinásíthatjuk" a tárgyainkat.





Szükséges anyagok és eszközök:


Első lépésként szereljük le az ajtót. Így külön tudunk dolgozni az ajtón és a házon.


Mivel az üveg nem kiszedhető azért, hogy ne festékezzük össze, ragasszunk rá maszkolószalagot.


Ahogy a bevezetőben ígértem, kezdjük is mindjárt a valódi patinával a sort. Ehhez kenjük le egy rétegben az ajtót vékonyan fehér alapozó pasztával (gesso). Ezután (anélkül, hogy megvárnánk a száradást) kenjünk fel rá (viszonylag gyorsan) egy széles ecset segítségével egy kicsit vastagabb réteget is.


Azonnal szórjuk bele a még nedves és alakítható alapozó pasztába (gesso) a patina effekt port.


Egy széles ecset segítségével simítsuk a port a felületbe. Tegyük félre száradni. Ha bizonytalan vagy a patina effekt por és reagensek használatában, akkor nézd meg róla a videónkat.


Míg az ajtó szárad, a dobozt kívül-belül fessük le antikréz színű metál akrilfestékkel.


Amíg a dobozunk szárad, visszatérhetünk az ajtóra. Vékony stencilen keresztül, festőkés segítségével vigyünk fel alapozó pasztát (gesso) a felületre.


Anélkül, hogy a stencilt felemelnénk, szórjuk bele a patina effekt port, és simítsuk óvatosan bele.


Most már felemelhetjük a stencilt. Ismét hagyjuk az ajtót száradni.


Ha a stencilezett motívumunk is megszáradt, jöhetnek a reagensek. Ezeket felváltva csepegtessük a felületre...


... majd ecsettel simítsuk el, hogy mindenhova jusson. Nem kell hogy a felület tocsogjon. Tegyük félre, és dolgozzunk ismét a dobozon.


Amíg a reagensek "dolgoznak" megpróbáljuk utánozni a valódi patinát, az Antikoló festékekkel. Ehhez négy színt használunk, a fehéret, a patinakéket, a patinazöldet és a krémzöldet. Az antikoló festékek használatáról már írtam korábban, ebben a cikkben.

Tekerjük le a tégelyek tetejét, és készítsünk elő egy száraz ecsetet és némi papírtörlőt (vagy rongyot). Ugyanaz az elv, mint a száraz ecset technikánál, azzal a különbséggel, hogy itt a festék teljesen fedni fog. Egyszerre mindig csak kevés festéket vegyünk ki a tégelyből. Fessünk vele egy darabot, töröljük le a papírtörlőbe a felesleges festéket, majd anélkül, hogy az ecsetet kimosnánk jöhet egy következő szín. Ezzel a módszerrel a különböző színeket magán a felületen keverhetjük, moshatjuk egymásba.


Az antikoló festékek használatáról szintén van videó a Youtube csatornánkon.



A belseje még a visszatörlés előtt...


... és a visszatörlés után:



Azért, hogy a doboz külsejébe még egy kicsi extrát vigyünk, használjuk a Transzfer oldatot. Erről a termékről is készült videó, ha még sosem használtad, érdemes megnézni. Első lépésként maszkolószalaggal rögzítsük néhány ponton a kiválasztott transzferpapírt (mintával lefelé) a felülethez. Egy fültisztító pálcikát mártsunk az oldatba, majd egyszer-kétszer érintsük a pálcikát egy papírtörlőhöz, így itatva le a felesleges oldatot. Ezután töröljük át a mintát az oldattal és végül egy spatulával óvatosan kaparjuk át.


A végeredmény:



Arany színű viaszpasztával húzzuk meg az éleket és a zsanérokat.


Umbra színű antikoló pasztával sötétíthetjük a sarkokat. Ezzel a dobozunk tulajdonképpen készen is van.


Most térjünk vissza az ajtóra. Ha már megszáradt, fordítsuk meg, és a külsején levő maszkolószalagot  használva kerítsünk el egy "keretet" az üvegen. Ide kerül majd a tükör permetfesték.



A közepét szintén teljesen takarjuk ki.


Most jöhet a tükör permetfesték, melyről szintén készítettünk videót. Nagyon fontos, hogy ügyeljünk rá, hogy az üveghez az üvegre valót, plexihez a műanyagra való tükör permetfestéket használjuk! Azért, hogy a keret többi részét véletlenül se fújjam le, egy vastagabb maszkolószalaggal mindent letakartam.


A tükör permetfesték pillanatok alatt megszárad. Amint ez megtörtént, távolítsuk el a maszkolószalagokat.


Az ajtó külsejéhez használt stencillel, és egy ecset szárának a végével mintát is karcolhatunk a tükör permetfestékbe. Ez után a lépés után ne felejtsük el lefesteni a keret belső felét sem. Választhatunk, hogy a patina effekt szettet használjuk, vagy az antikoló festékeket.


A kész minta, immáron elölről:


Arany színű viaszpasztával emeljük ki a stencilezett motívumot és az éleket.


Szereljük vissza az ajtót, és már élvezhetjük is a csodás szekrénykénket.


Ötlet, fotó és kivitelezés: Sztarenki Szilvia (beedeescrap)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...