2017. június 15., csütörtök

Bútorfestés a befejező viaszok tükrében


Egy rendhagyó posztot készítettünk most nektek, melyben Lakbear és Metricartist teljesen újjá varázsoltak egy kredencet. A bútordarab az irodánkban lakott, és korábban már kétszer is átesett festésen és dekoráláson. A helyiséget azonban átalakítottuk, az új enteriőrbe már nem volt hely számára, így a kredenc elkerült bloggerünkhöz Lakbear Zolihoz, aki merőben új külsőt kölcsönzött neki alkotótársával. A bútor felújítása jó alkalom volt arra, hogy az új befejező viaszainkat is kipróbálhassák nagyobb felületen az alkotók, és hogy megmutassuk nektek azt is, hogy ők hogyan alkalmazzák dekorfestékeinket. Mostani posztunkban kifejezetten a festéssel és viaszolással kapcsolatos megoldásokat mutatjuk be. A kredenc szerkezeti átalakítását és felújítását, Zoli blogján nézhetitek meg. Lássuk a bútor újjászületését, egy kredencet, amiben legalább három lehetőség rejtőzött.



Ahogy említettük, a kredencet már korábban lefestettük és dekoráltuk. Ezen a bútordarabon mutattuk be anno a 3D stencilezést, az opál gélt, az antikoló viaszokat stb. Ezen a képen a bútor két korábbi megjelenését is láthatjátok.


Zoli a bútort teljesen átalakította, sokat fúrt-faragott, amit saját blogján meg is mutat. Mivel láthatóan sok festékréteg volt már a felületeken, első lépésként ezeket eltávolította. Mi kell egy ekkora bútor újrafestéséhez?

-          Pentart dekorfesték alapozó 
-          Pentart dekorfesték lágy (fehér, cappucccino, tejcsokoládé, krémfehér)
-          Pentart dekorlakk (selyemfényű) 
-          Pentart befejező viasz (átlátszó)
-          Pentart opálgél 


Zoli a fafelületig tisztított bútor alsó részének ajtóit Girtl Lacinak, a Metricartist alkotójának fantáziájára bízta, aki amúgy geometrikus mintázatú falfestményeket készít. Az ajtókat a csiszolható alapozó pasztával kezelte, majd ezt követően fehér dekorfestékkel festette át őket, ez adta az alapszínt.


Az ajtók geometrikus mintázatát a cappuccino, tejcsokoládé és krémfehér dekorfesték színek keverékeiből készítette el. Összesen 10 árnyalat fut végig a minta közepétől, a szélekig.


Biztosan észrevettétek már, hogy a dekorfestékeink, valamint a hozzájuk tartozó dekorlakkok és alapozó nagyobb kiszerelései új csomagolást kaptak. A kisebb kiszerelésű, műanyag tégelyes csomagolás mellett, immáron a fém tégelyekkel is találkozhattok a boltokban.


Aki már festett régi bútort, az biztosan tapasztalta azt a jelenséget festés közben, amikor a lefestett felület foltos lesz, ezt átvérzésnek nevezzük. Ez a jelenség főleg olyan régi fabútorokon velejárója, melyek az idők folyamán összegyűjtötték a különféle szennyeződéseket. Ilyenkor a frissen festett réteg nedvessége "előhívja" ezeket a foltokat, ami elrontja a felületet. Ennek orvoslására fejlesztettük ki a dekorfestékhez tartozó alapozónkat. A készítmény egy filmszerű réteget képez a fafelületen, amely megakadályozza az átszivárgásokat a felső frissen festett rétegbe vagy rétegekbe. Akkor is érdemes használni az alapozót, ha egy olyan bútort festünk le, amelyen már van egy (vagy akár több) festett réteg, így szintén megakadályozhatjuk, hogy a korábbi festésből átoldódjon a szín a mostani munkánkra.


Az egész kredenchez lefestéséhez 1 liter fehér dekorfesték használtak el Zoliék, 2 rétegben. Az alapozást követően, a nagyobb oldalsó felületeket velúrhengerrel, a kisebb részek ecsettel festették le. Végül egy réteg selyemfényű dekorlakkal zárták a munkát. 

Tipp: Ha nagy és egybefüggő festett bútorfelületeket lakkozunk, előfordulhat, hogy a kézi-lakkozástól nem lesz egyenletes a lakkréteg és foltosnak tűnik. Ezt könnyen kiegyenlíthetjük, ha teljes száradás után átkenjük az egész felületet színtelen befejező viasszal. A viasz természetesen nem szükséges a már lakkozott felületre, de egységes és egyenletes fényt biztosít a lakkozott bútornak.


A hiányzó fiókok a hajdani kredenc fedlapjából, a front-részek pedig Pentart falemezekből készültek. 
Ezt követően a Laci által kikevert 10 dekorfesték árnyalataival festették le őket, amiből még pont annyi maradt, hogy ezekre a felületekre is jusson. 


Az egyik (viszonylag) új termékünket is használták a fiúk, a kifejezetten bútorokhoz kifejlesztett befejező viaszunkat. Alapvetően bútorok ápolására, védelmére ajánljuk,azonban a kezelt felület nem lesz karc- és vízálló így, konyhapultokra, nagyobb igénybevételnek kitett bútorokra vagy fürdőszobai bútorok impregnálására nem alkalmas.


A kredenc alsó részének új teteje, egy lakkozott, régi szekrényajtóból készült. A lakkréteg eltávolítása után a csiszolt felület az átlátszó befejező viasszal kezelték. Látható a képeken, hogy polírozást követően, milyen gyönyörű selymesen fénylő lett a fafelület.


Ezen a képen néhány fázisképet láthattok, ahogyan a bútor, lépésről-lépésre átalakult.

A felsőrész üveges részei ugyancsak sávos mintát kaptak azért, hogy passzoljanak az alsó rész motívumaihoz. Az opálgél készítményünkkel homokfúvott hatást érhetünk el. Stencillel bármilyen díszítő mintát készíthetünk üvegfelületekre opálgél segítségével.

Végül egy teljes kép a megújult „Penta-kredencről”. Reméljük hasznos tanácsokkal szolgálhattunk a bútorfestőknek, és ti is újjávarázsoltok a nyáron, néhány bútort, hogy díszei lehessenek otthonotoknak. Izgalmas és örömteli alkotást kívánunk nektek!

Ötlet, fotó és kivitelezés: Lakbear és Metricartist

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...