2017. június 6., kedd

Álomfogó kőhatású pasztával és csipkével



Sokan szeretjük az álomfogót vagy más néven álomcsapdát, mely mágikus tárgy, eredetileg az észak-amerikai indián kultúrában, egyes bennszülött törzseknél használták. Feladata az volt, hogy az alvó gyermekek nyugodt álmát biztosította, és hogy távol tartsa a gonosz szellemeket. Ez a kultikus tárgy ma már mindenki által ismert, szerte a világon sokan készítenek maguknak saját álomfogót. Most mi is megpróbálkoztunk ezzel, de egy kicsit másképp készítettük el a saját változatunkat. Nem szőttünk hálót, hanem egy kisméretű kerek csipketerítőt változtattunk át némi kőhatású paszta segítségével. Lássuk az elkészítés menetét szőjünk csipkés álmokat „kőbe” mártva!




Szükséges anyagok és eszközök:

-          Pentart kőhatású paszta (cement színű)
-          Pentart antikoló festékek (fehér és ólom színű)
-          Pentart expressz ragasztó 
-          Pentart fa óralap (18cm) 
-          Pentart fa golyók 
-          Háztartási textilkeményítő és kisebb horgolt terítő
-          Színezett dekortoll, vagy természetes madártoll
-          Zsineg, kalapács, szög, ragasztószalag, vasaló, ecsetek, szivacs ecsetek, vastagabb varrótű


Először készítsük elő a horgolt terítőt a további munkához. Háztartási textilkeményítőbe áztassuk be a csipkét, majd csavarjuk ki a felesleges keményítős levet a textilről és vasaljuk simára. Ez azért szükséges, hogy a textil szálai minél simábban álljanak és könnyebben tudjunk vele bánni a későbbiekben. 


A kikeményedett és teljesen megszáradt terítő egyik felét kenjük be jó bőven expressz ragasztóval. Majd helyezzük rá a natúr fafelületre. Egy vékony falemezből készült óralapot választottunk, hogy minél finomabb és vékonyabb legyen az álomfogónk. Hagyjuk megszáradni a ragasztott applikációt.


Kész a csipkés alapunk. Most jöhet a cementszínű kőhatású paszta, mellyel bekenjük az egész felületet egy durvább szőrű sörteecsettel. Hagyjuk ezt is megszáradni mielőtt tovább dolgoznánk. Hajszárítóval gyorsíthatjuk a folyamatot.


Miközben szárad a kőhatású pasztával kezelt textilcsipkénk, készítsük el a kiegészítőket. Azért, hogy a cementszínű alaphoz és a szürke madártollakhoz színben passzoljanak a fából készült gyöngyök és zsinegek , fessük be őket antikoló festékkel. Az apró gyöngyöket egy hurkapálcára, vagy madzagra felfűzve könnyebb lefesteni mintha egyenként bajlódnánk velük. Az ólomszínű és fehér antikoló festékeket foltosan, fessük az elemekre, hogy rusztikus hatásuk legyen. A zsinegből úgy 5 méternyit vágjunk le, fogjuk egybe a szálakat és egy ragasztószalaggal rögzítsük a munkafelületen. Így könnyen lefesthetjük őket is.


Az megszáradt álomcsapdánkat szintén antikoló festékekkel tegyük rusztikusabbá, régiesebbé. A képen láthattok három fázist, melyeken először a mélyebb részeket festettük le ólomszínű antikoló festékkel, majd a kiemelkedő részeket pedig fehérrel. Egy száraz szivacsecset segítségével szépen összemoshatjuk és visszatörölhetjük a színárnyalatokat.


Készen vagyunk az álomfogónk festésével, mind szépen megszáradt, jöhet az összeállítás.


Jelöljünk ki a korongon néhány pontot, ahová szeretnénk a lelógó díszeket tenni. Egy közepes méretű szöggel és egy kalapáccsal lyukasszuk ki ezeket a pontokat. Használhatunk, cipész árt is, vagy ki is fúrhatjuk a helyeket, de a legegyszerűbb megoldás a fent említett első változat.


A lyukakba fűzzük bele a zsinegeket, melyeket tetszés szerinti közökkel csomózzuk meg. Ezekre a részekre fűzzünk a festett gyöngyökből néhányat. A gyöngylyukba alulról illesszük bele az expressz ragasztóba mártott tollak hegyét. A legvégén az antikoló festékekkel még igazíthatunk az összképen.


Reméljük ti is elkészítitek saját álomfogótokat, így biztosan nyugodt és pihentető lesz az alvás. A kőhatású csipke-álomcsapda, remek ajándéktárgy is lehet, ha valami saját kezűleg készült, személyes ajándékkal szeretnénk meglepni valakit. 


Ötlet, fotó és kivitelezés: Lakbear

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...